Forsikring

Så meget koster det at forsikre din drone eller modelflyver

Den flyvende maskine er ikke bare et sjovt stykke legetøj. Tværtimod kan den blive et utrolig farligt – og ikke mindst dyrt bekendtskab, hvis den styrter ned og forvolder skade. For er du ikke forsikret, kan en uskyldig flyvetur i værste tilfælde ende med at koste dig millioner af kroner. Læs med her og bliv klogere på, hvilke forsikringsselskaber der dækker privatpersoners droner og modelfly, og hvor meget en ansvarsforsikring koster.

Et modelfly/drone er groft set en fjernstyret maskine enten med eller uden kamera, som du kan føre op i max hundrede meters højde. I Danmark er det ikke lovpligtigt at forsikre et modelfly/drone, som vejer under syv kilo, men det kan vise sig at være en investering, som er godt givet ud. Det lille luftfartøj kan nemlig forvolde massiv skade på både ejendomme, mennesker og dyr, hvis det falder ned. Beregninger fra gratisavisen metroxpress afslører, at en drone på 1,25 kilo, som styrter ned fra 100 meters højde, rammer jorden med 115 kilometer i timen. Med andre ord kan udfaldet blive katastrofalt, hvis en forbipasserende skulle være så uheldig at blive ramt af den fjernstyrede multicopter/fly.

Selv mindre skader på levende væsener eller værdigenstande kan blive et dyrt sammenstød. For den almindelige ansvarsforsikring dækker typisk ikke i en sådan situation, og du skal derfor betale af egen lomme, hvis du smadrer naboens bilrude eller rammer hans hund. Find derfor altid ud af, om du er forsikret, inden du tager ud på sin første flyvetur.

Sådan ser du, om din forsikring dækker droneflyvning

Langt fra alle forsikringsselskaber dækker flyvende objekter. Men når de gør, hører det som oftest under indboforsikringens ansvarsdækning. Selv om der i indboforsikringen står, at den omfatter flyvende objekter, skal du derfor altid rådføre dig med ansvarsdelen, hvis du vil være sikker på ikke selv at skulle betale ved eventuelle skader.

Dækker din forsikring model og drone flyvning, skal du huske, at det kun er tilfældet, hvis du overholder de flyveregler, som gælder for modelfly/droner.

Følgende forsikringsselskabers indboforsikring dækker modelflyver og droner

Vejer din drone under syv kilo, og benytter du den udelukkende til hobbybrug, dækker indboforsikringen hos følgende selskaber de skader, som dronen forvolder andre og deres ejendele:
  • Tryg
  • GF Forsikring (er under forberedelse)
  • Alka dækker modelfly/droner under 7 kg
  • TopDanmark dækker ansvar for skade, der sker ved brug af modelfly og droner, hvis vægten ikke overstiger 250 gram.
Selve modelflyet/dronen er dog ikke forsikret, da der ved alle udelukkende er tale om en ansvarsforsikring.

Dækker din ansvarsforsikring ikke model og drone flyvning, koster en forsikring heldigvis ikke alverden. Tværtimod er forsikringen af modelfly/droner ganske billig. Du kan også vælge at melde dig ind i Modelflyvning Danmark, hvilket koster omkring 600,- årligt og dækker dig i tilfælde af, at dronen skulle forvolde andre ellers deres ejendele skade. Dette er dog en meget dyr måde , da de 600 kr + et gebyr ved indmeldelse også dækker mange andre områder af modelflyvning i samme forening, men som en bonus tillader et medlemskab dig at benytte de mange modelflyvepladser, hvis du kan få et gæstevisit ved formanden af den ønskede klub.
Det skulle være muligt at få en forsikring til væsentlig billigere penge, nu da området bliver givet helt frit, så det ikke kun er en pengemaskine for MFD.